Tragedi Gempa di Aceh – Aspiring Malaysian Rijal

Tragedi Gempa di Aceh

Sumber Gambar : Nusantara Care

ACEH: Kelmarin sekitar jam 5 pagi waktu tempatan, Aceh dikejutkan dengan gegaran gempa bumi berukuran 6.4 skala richter berpusat 120km di tenggara Banda Aceh. Wilayah Pidiejaya dilaporkan paling teruk terkesan setakat ini dengan jumlah korban mencecah 52 orang. Lebih 100 struktur bangunan dilaporkan musnah termasuk 15 buah rumah, 5 buah masjid, sekolah,kedai dan stesen minyak.

Presiden Indonesia, Joko Widodo semalam dilaporkan berkata, pihak berkuasa tempatan di Aceh memerlukan bantuan ubatan dan doktor pakar bagi merawat ratusan mangsa gempa bumi yang cedera.

Lebih daripada 310 gegaran susulan direkodkan selepas gempa bumi pada magnitud 6.5 skala Ricther menggegar Pidie Jaya, Aceh kelmarin mengorbankan lebih 100 nyawa dengan kerosakan harta benda. “Gegaran susulan masih dirasai di Aceh. Mangsa sekarang berlindung di pusat perlindungan sementara dengan kerja-kerja pembersihan dilakukan pihak berkuasa,” kata Norazam. Lebih 8,000 mangsa gempa kini berlindung di pusat perlindungan di sekitar Pidie Jaya.

Takziah buat mangsa dan seluruh rakyat Aceh. Ayuh doakan dan kita sama-sama membantu mereka sedaya-upaya, Insyaallah..

Leave a Reply