[Puisi] Kudup Bunga di Kebun Syahid

sahabat, setiap kali bertemu meraih salam dari dakapanmu jiwa kita seperti selirat akar yang bertaut di dalam tanah perlahan-lahan menjalar ke ranting ukhuwah. tentu kau tahu, akar ini – dari benih iman ia berkecambah saban waktu dibajai tarbiyah disiram tadhiyah begitulah kita menanamnya dengan ikhlas dan faham. sahabat, seperti daun-daun amal ini jihad kita semakin […]

More Info

Kisah sekuntum bunga

Sejak dari kecil, aku seringkali melihat rutin harian arwah ibuku. Minatnya pada bunga membuatkan laman rumahku dipenuhi dengan pelbagai jenis bunga, tidak ubah seperti taman bunga yang penuh dengan bunga yang mekar dan mewangi. Saban hari arwah ibu akan menyiram dan memeriksa agar bunga-bunga kesayangannya tidak dirosakkan oleh serangga-serangga perosak. Adakalanya arwah ibu kesedihan tatkala […]

More Info

Kalam perutusan Presiden AMIR sempena Ramadhan 1436H

Alhamdulillah tsumma alhamdulillah… Subhanallah, maka nikmat mana lagikah yang ingin kita dustakan? Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian ‘alam yang menyampaikan kita sekali lagi ke bulan Ramadhan.   “Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan ke atas kamu berpuasa, sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertaqwa.” [al-Baqarah, 3:183] Maka inilah kalamullah yang kita ulangkali […]

More Info

Bingkisan Dari Bumi Sakura

Lagi beberapa hari bumi Sakura akan diserikan dengan kedatangan kouhai-kouhai yang bakal melanjutkan pelajaran di sini. Macam mana dengan persiapan nak fly? Saya pasti ramai yang sudah mendapatkan tips persedian daripada senpai-senpai. Barang semua dah siap packing. Kalau flight diawalkan pun mesti dah siap siaga nak datang kan? Oops. Mungkin ada lagi persedian yang kita […]

More Info

Flood Aid, From Japan To Malaysia

Alhamdulillah, hasil kutipan fasa 1, sebanyak ¥585,124 telah berjaya dikumpulkan. Daripada jumlah ini, ¥422, 695 telah disalurkan ke Malaysia. Jumlah selebihnya akan dihantar ke Malaysia bersama dengan kutipan bagi fasa dua. Dengan ini juga, kami melancarkan kutipan Flood Aid, From Japan To Malaysia Fasa 2. Teruskan menyumbang! Sampaikan kepada rakan-rakan anda supaya mereka tidak terlepas […]

More Info